АКАДЕМИЯТА

Българска Ащанга Йога Академияя, е сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е да популяризира и преподава Ащанга (виняса) йога в традициите на Паттабхи Джойс, запазвайки традицията жива и непроменена - така, както е научена от нашите учители.

Защо традицията е толкова важна за нас?

Днес йога масово се разпродава "на парче" като не се следват традиции, преподава се онова, което на "клиентът" му харесва, онова, което пълни залите...Такъв подход убива йога и принизява нейната сила.

За да има йога някакъв целебен и/ии трансформиращ ефект, трябва да познаваме корените й: никога няма да знаем къде отиваме и докъде можем да стигнем, ако не познаваме откъде сме тръгнали! Традицията е картата, която ни ориентира как да стигнем най-бързо и лесно до крайната цел. Йога е много комплексна наука за човека и без придържане към традициите, съвременният човек би се объркал...

Подробна информация за традицията на Ащанга йога, практиката, техниката и всичко, което е необходимо да знаете за Ащанга йога може да намерите на сайта на шалата: www.studyashtanga.com

Мисия

Нашата мисия е да изграждаме и водим една силна Ащанга общност в България - общност, посветена на практиката, запазването и предаването по-нататък на традициите на автентичната Ащанга йога. 

За тази цел, преподаваме  максимално точно и прецизно онова, което сме научили от своите учители. Провеждаме курсове за учитеи, които да помогнат на всеки, имащ желанието да учи да задълбои практиката и разбирането си за метода Ащанга йога.

История

Академията е създадена през 2007 г и оттогава успешно развива своята дейсност. През годините сме обучили някои много добри учители, които преподават в България и в чужбина, отворили сме няколко шали и до голяма степен сме спомогнали за разпространението на Ащанга йога в България. Всъщност, бяхме първите, които предоставиха автентична Ащанга йога на българското общество, първите, които отвориха "шала", специализирана в преподаване на традиционна йога, първите, които предложиха автентичен начин на преподаване (Майсор стил) на практикуващите йога. Много от преподаващите днес Ащанга йога в България са наши възпитаници, макар и не всички да се придържат към традицията.

Отговорност

Поели сме отговорността да пазим традицията такава, каквато е и затова имаме отговорността да правим достъпна всякаква информация, свързана с Ащанга йога, методологията й и други развития на системата, идващи и налагани от източника. В същото време, винаги сме говорили открито за некоректни практики, инструктори и/или процедури, които по един или друг начин оскверняват традицията и/или ученията на нашите учители. Ще продължаваме да предупреждаваме общността за такива вредящи на всички практики и ще продължаваме да правим всичко по силите ни самите ние да оставаме съзнателни за собствените си подходи.

По какво ще разпознаете автентичната Ащанга йога?

1. Преподава се "Майсор" стил  - в т.нар. "самостоятелни" практики, но с помощта на учител, при които учителят не "води" практиката, макар да я наблюдава и помага. Водените практики са веднъж седмично.
2. Изисква се ежедневна практика, 6 дни в седмицата.
3. Новолуние и пълнолуние са задължително дни за почивка.
4. Практиката се изгражда постепенно във времето, като асаните се "дават" от учителя, когато той/тя преценят, че ученикът е готов.
5. Всеки ученик изгражда своя лична практика под ръководството на учителя си.
6. Преподава се основно посредством физически аджъстмънт.

Какво НЕ Е традиционна
Ащанга йога?

1. Студиото предлага Ащанга йога часове 1-2 пъти седмично, а не ежедневно.
2. Часовете са водени, а не Майсор.
3. Часовете са в различно време, вместо по едно и също време.
4. Не Ви учат да дишате и не държат на синхрон между дишане и движение.
5. Инструкторът Ви демонстрира асаните.
6. Инструкторът Ви не предлага аджъстмънт.
7. Инструкторт Ви си избира кои асани да правите.
7. Прескачат се асани от поредицата само защото са "трудни".
9. Всички правят едно и същото.
 

Малко мъдрост

Йога може да се практикува от всеки, който иска. Тя е универсална. Но не подхождайте към йога с бизнес умове, стремящи се към печалба и постижения.

- Шри К. Паттабхи Джойс


В практиката може да се фокусираме върху тялото,съзнанието или духа, така че усилията никога не са напразни.

- Шри Т. Кришнамачаря